vineri, 2 februarie 2018

Lucreaza in Duminici si sarbatori si apoi ii ajung nenorociri

            De obicei, inainte de Vecernia unei sarbatori sau a Duminicii inceteaza orice lucrare. Este mai bine sa se lucreze mai mult in ziua de mai inainte de ajun – atunci cand se poate randui aceasta – si sa nu se lucreze dupa Vecernia ajunului. Altceva este sa faca cineva intr-o sarbatoare sau Duminica un lucru usor dupa amiaza, dar si acesta cu mare grija. Mai demult chiar si taranii care erau la ogoarele lor, de indata ce auzeau clopotul de Vecernie, isi faceau Cruce si incetau munca. La fel si femeile ce stateau acasa, se sculau, isi faceau Cruce si lasau impletitul sau orice altceva lucrau. Iar Dumnezeu ii binecuvanta. Erau sanatosi si se bucurau…. Acum au desfiintat sarbatorile, s-au indepartat de Dumnezeu si Biserica si in cele din urma tot ce scot din munca lor dau la doctori si la spitale…. Odata a venit un tata la Coliba si mi-a spus:”Copilul meu se imbolnaveste adesea si medicii nu pot afla ce are”. “Sa incetezi de a mai lucra Duminica si toate se vor schimba”, i-am spus. Si intr-adevar, n-a mai lucrat si copilul lui s-a facut bine.
            Intotdeauna le spun mirenilor sa inceteze de a mai lucra Duminicile si sarbatorile ca sa nu-i ajunga nenorociri in viata. Fiecare isi poate randui treburile, astfel incat sa nu le faca in Duminici si sarbatori. Esenta problemei este sensibilitatea duhovniceasca. Daca exista sensibilitate, se pot afla solutii pentru toate. Si chiar de vor pagubi putin din pricina unor schimbari ale treburilor lor, vor primi indoita binecuvantare. Dar multi nu inteleg aceasta. Nu merg nici la Sfanta Liturghie. Sfanta Liturghie sfinteste. Daca crestinul un merge Duminica la biserica, cum se va sfinti?

            Din pacate insa, oamenii incet-incet merg inspre a nu mai respecta nici sarbatori, nici nimic. Vezi ca si numele le schimba, ca sa nu-si mai aduca aminte de sfinti. Pe Vasiliki o fac Vicki; pe Zoe, Zozo, spunand astfel de doua ori “Zoo”. Au pus sarbatoarea mamei, a lui mai, aprilie…. Peste putin vor spune:”Astazi este sarbatoarea anghinarei, cealalta a chiparosului, in ziua cutare ziua de nastere a celui ce a inventat bomba atomica sau fotbalul”. Dar nu va lasa Dumnezeu…..


( Cu durere si dragoste pentru omul contemporan - par. Paisie Aghioritul)

Niciun comentariu: