sâmbătă, 10 februarie 2018


Iisus Hristos ieri si azi si in veci este Acelasi

            Parinte, adesea se vorbeste despre “innoire in Biserica”, ca si cum Biserica imbatraneste si are nevoie de innoire!
Da, a imbatranit!... Dar chiar si cei care un au evlavie, dar au putina minte, nu sunt de acord cu innoirile ce se fac acum, ci cauta sa alfe cele vechi, Nu -i misca deloc, de pilda icoanele noi, ci isi dau seama de valoarea icoanelor vechi. Si daca aceasta o fac cei ce au putina minte, cu atat mai mult cei ce au evlavie. De aici poti intelege cat de gresite sunt cele pe care le spun despre “innoire” etc.
Astazi, daca cineva incearca sa tina putin traditia, sa tina posturile, sa nu lucreze in sarbatori, sa fie evlavios, unii spun: “Unde se trezeste omul acesta? S-au dus astfel de lucruri. Acestea au fost pentru vremurile vechi!”. Iar daca le vei raspunde ceva, iti vor spune: “In ce epoca traiesti? Acestea nu se mai fac acum”. Incet-incet le iau drept basme. Dar Apostolul spune:Iisus Hristos ieri si azi si in veci este Acelasi. Daca nu poate cineva sa respecte aceste porunci, cel putin sa spuna: “Dumnezeule, am gresit!” si atunci Dumnezeu il va milui. Dar acum cel care nu respecta poruncile cauta sa impuna aceasta si celuilalt, pentru ca este mustrat de constiinta. Ia un demonizat si pune-l intr-o atmosfera duhovniceasca si vei vedea ca se intoarce incolo si incoace. Nu va putea sta intr-un loc, deoarece este silit de atmosfera. La fel si acestia, sunt mustrati de constiinta si de aceea incearca sa o inabuse spunand acele cuvinte. Valorile le considera depasite, iar vechile randuieli incearca sa le inlocuiasca cu neoranduieli. Multa stricaciune exista in lume! Frumusetea duhovniceasca o socotesc uratenie. Adica pentru mireni frumusetea duhovniceasca este uratenie lumeasca. Iata, daca iei un calugar si-i tai parul, cat de urat se face! Dar aceasta uratenie mirenii o considera frumusete.
Si uita-te, acum se lupta cu Biserica, sa zicem ca nu cred, invata ateismul, dar sa nu recunoasca binele pe care il face Biserica si sa se lupte cu ea? Lucrul acesta arata multa rautate. Sa nu recunoasca, de pilda, ca Biserica apara copiii, ii ajuta sa nu devina haimanale, ci oameni buni? Acestia imping pe copii la rau, ingaduie in mod liber distrugerea lor. In timp ce Biserica invata: “Tanarul sa fie cuminte, sa-i respecte pe ceilalti, sa se pastreze curat ca sa ajunga un om corect in societate”. Dar lucrurile vor veni iarasi la locul lor. In Rusia, o batrana se ruga in genunchi intr-o biserica langa o coloana. Merge o femeie tanara, care era si un mare om de stiinta si ii spune: “Acestea sunt lucruri depasite”. Atunci batrana i-a raspuns: “La aceasta coloana unde ma rog si plang eu acum, vei veni dupa o vreme si tu si vei plange. Ale voastre vin si trec, dar crestinismul nu va trece niciodata”.



( Cu durere si dragoste pentru omul contemporan - par. Paisie Aghioritul)

Niciun comentariu: