miercuri, 22 iunie 2016

O MICA PLIMBARE

O MICA PLIMBARE


            De ceva timp, atat eu cat si sotul meu, ne-am propus sa ne cunoastem cat mai bine tara, pentru ca este atat de frumoasa si are multe lucruri interesante de vazut si de descoperit. Ne-am gandit sa luam fiecare judet la „maruntit”, criteriul de alegere fiind de la cele mai apropiate spre cele mai indepartate de localitatea noastra, in functie de timpul liber pe care il avem (cam putin, din pacate).
            Si, pentru ca spre Bucuresti am fost mai des, punctul de pornire l-am considerat jud. Damvobita. Am cautat obiectivele turistice, le-am categorisit si, pentru o prima plimbare am vrut sa mergem in statiunea Pucioasa, la lacul din statiune, sa vizitam manastirile Dealu si Viforata.
            Duminica, fiind o zi placuta pentru plimbare, am pornit la drum putin dupa pranz. Dupa aproximativ dupa o ora am ajuns in micul orasel statiune Pucioasa, situat la aproximativ 80 de km de Ploiesti. Am gasit un orasel cochet, curat, cu case vechi, insa bine intretinute, alaturi de blocuri construite in stilul muncitoresc atat de bine cunoscut.
            In centrul orasului se afla un frumos parc, cu alei largi, umbrite de copaci vigurosi, cu banci asezate din loc in loc. Multe locuri de joaca pentru copii, chiar si o mica tabara de sculptura.



            La intrarea in Parc se afla monumentul Eroilor cazuti in al II-lea Razboi Mondial, realizat de artistul Liviu Brezeanu. Tot la intrare, in partea stanga segasesc panouri cu fotografii vechi, ceea ce atesta vechimea statiunii Pucioasa.

Frumusetea si racoarea parcului ne-au indemnat sa ne plimbam mai mult pe aleile lui si chiar sa ne odihnim pe o banca la umbra. Langa noi s-a asezat un batranel tare simpatic, localnic, ce a inceput sa ne vorbeasca cu nostalgie si mandrie despre acest mic orasel. Asa am aflat ca in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, statiunea Pucioasa era la mare cautare, ca acolo veneau la „bai si ape toti boierii si oamenii de vaza din Bucuresti si din alte locuri”. Tot de la el am aflat ca pe aleile parcului s-a plimbat chiar regele Carol I.
Dupa cateva ore bune de relaxare, in care, prin intermediul batranelului, ne-am intors in timp, am plecat spre barajul si lacul din apropierea localitatii. Ne-am despartit cu greutate de batranelul vorbaret, cu promisiunea de a reveni in localitate pe data de 29 august cand sunt zilele orasului. Atunci, dupa spusele lui, putem vedea si demonstratii de aeromodele.
            Odata ajunsi la lac, ne-am plimbat pe malul acestuia, pe o alee foarte frumos amenajata. Erau asa de multi cei care, ca si noi se plimbau, incat am avut senzatia ca suntem la promenada. Erau si pescari ce asteptau cu rabdare ca vreun peste sa muste momeala. Din cate am inteles, sansele erau cam slabe, insa vointa puternica.

Pe malul celalalt al lacului, pe dealurile din apropiere se vedea inscriptia cu „Statiunea Puciooasa”. Dupa o lunga plimbare, am pornit mai departe spre manastirea Viforata, asezata in localitatea Aninoasa. O localitate extrem de curata si frumoasa, plina de flori si, in special de trandafiri de toate culorile si nuantele.
Regalul acestui paradis al trandafirilor l-am gasit insa la manastirea Viforata, o manastire veche, mica, frumoasa. O oaza de liniste si frumusete, care te intampina inca de la intrarea pe portile mari de poarta.










De la manastirea Viforata am pornit spre casa, lasand vizitarea manastirii Dealu la urmatoarea excursie pe care o vom face in zona.
Am ajuns acasa, destul de tarziu, infometati, dar relaxati.

Va invit cu drag sa faceti o plimbare pana in statiunea Pucioasa si va asigur ca nu veti regreta.

Niciun comentariu: