marți, 21 iunie 2016

Incarca pe copii cu multe

            Vad copii care au terminat nu numai liceul, ci si facultatea, ca au un scris si fac niste greseli.... Noi eram la scoala primara si nu faceam astfel de greseli. Daca sunt studenti la filologie sau la drept, mai este ce mai este. Daca insa sunt de la alta facultate, nu stiu nici sa scrie. In timp ce mai demult la gimnazii era.....
            -Ca la Universitate, Parinte!
            -Vezi, cate lucruri frumoase invatau atunci copiii in scoala primara, cu cat mai mult la gimnaziu! Astazi ii impovareaza cu o gramada de lucruri nefolositoare si ii zapacesc. Ii ghiftuiesc cu de toate, fara compensatie duhovniceasca. In scoli copiii trebuie sa invete mai intai frica de Dumnezeu. Insa acum copiii mici merg sa invete engleza, franceza, germana – si nu greaca veche – muzica, una si alta.... Ce sa invete mai intati? Numai litere si numere, iar acelea pe care trebuie sa le invete, despre Patria lor, etc., nu le invata! Nici cantece patriotice. Nimic.
            Ia un copil din cei de astazi si intreaba-l:”in ce judet este satul tau? Cati locuitori are?”si vei vedea ca nu va sti sa-ti raspunda. Ci iti va spune:”Ma duc la autogara, iau autobuzul si ma duc in sat. Si deoarece taxatorul stie, ii voi spune ca vreau sa merg in cutare sat, ii voi plati si ma va duce”. Cand eram in scoala primara noi stiam toata geografia lumii pe dinafara. Pentru ca trebuia sa stii pe de rost orasele statelor cu mai mult de cinci sute de mii de locuitori. Dupa aceea trebuia sa stii raurile cele mai mari in latime si in lungime si cele imediat mai mici; muntii cei mai inalti etc. – cu cat mai mult ai Greciei. Am vazut la elevi mai mari, nu numai la copiii mici, ci chiar si la studenti ca nu stiu cati locuitori are orasul in care studiaza. Am intrebat pe unul care este cel mai inalt munte al Greciei si n-a stiut. Care este raul cel mai mare si nimic. Cel mai mic, nici atat. Student si sa nu stie nim,ic despre Patria lui. Vor veni dupa aceea..... „prietenii”nostri, vecinii, si-i vor spune:”Aceasta nu este Patria ta, ci este Partia noastra”. Iar ei le vor raspunde:”Bine ziceti, asa este!”. Ati inteles? Intr-acolo mergem. Daca insa vei intreba pe copiii de astazi despre fotbal sau despre televizor, le stiu pe toate si pe toti pe dinafara.
            Si vezi, au venit copiii din Albania si stiau carte. „Unde ati invatat carte?”, ii intreb pe epiritii din nord. Ïn inchisori”, au raspuns ei. Aceia au facut inchisorile scoli, iar copiii nostri au facut scolile inchisori. S-au inchis ei singuri inauntru cand le-au ocupat.... Astazi copiii, mai ales adolescentii, sunt ametiti; mai ales in gimnaziu si liceu. La Universitate sunt mai copti. De altfel acolo merg atunci cand vor.
            In loc sa ia unele masuri pentru invatamant, mai rau fac. Si vad cum pe toate cele duhovnicesti le schimba. Auzi rugaciune scrisa in cartea de citire a Scolii primare:”Maica Domnului, Pruncul tau este cel mjai frumos din lume!”. Bre, ce am patit!? Ce invatau mai demult copiii la scoala si ce invata acum! „Caprioara inteleapta, cu coarnele intoarse, aduna-ti dracusorii tai.... sa faca lapte si sa manance nepoteii tai, dracusorii cei nebuni ai tai”. Haide acum sa invete copiii cei mici astfel de lucruri! Dar o fac aceasta ca sa puna inainte pe diavolul, ajutandu-i astfel pe satanisti sa-si faca treaba lor. Dumnezeu sa ajute, pentru ca acum copiii nu sunt ajutati sa se schimbe in sensul cel bun, ci sa se demonizeze.
            Iar prin cunostintele pe care le primesc, nu invata deloc sa lucreze cu mintea, si de aceea mintea nu le merge. Iar mintea care nu merge are inlauntrul ei invalmaseala. Cei care au facut inventiile isi puneau mintea sa lucreze. Atunci cnad se aflau intr-o nevoie, se gandeau cum s-o depaseasca. Astazi cei mai multi cauta sa vada ce scriu cartile, ce scriu prospectele. Si raman la acestea; nimic mai mult. Numai numere si cifre au toate. Surubul acesta la numarul 1, celalalt la numarul 2, iar daca se intampla sa pateasca ceva vreun surub si nu lucreaza aparatul, imediat sp;un:”Sa chemam mecanicul!”. Nu-i taie mintea sa ia o piula, sa deschida putin gaura ca sa incapa surubul sau sa ia putin plastic sa infasoare surubul, ca sa stranga, ci indata spun:”Sa chemam mecanicul!”. Ce sa mai spun? Astazi televisorul si celelalte mijloace l-au prostit pe om. Iar oamenii inteligenti devin in cele din urma casete.... Vreau sa subliniez ca omul trebuie sa-si puna mintea sa lucreze. Totul este aici. Caci daca nu isi pune mintea sa lucreze, invata acum, sa presupunem, lucrul acesta, dar se va incurca apoi in celalalt. De aceea scopul este ca mintea sa creeze, sa afle solutii. Daca nu creeaza, atunci este subdezvoltat.



(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – parintele Paisie Aghioritul).

Niciun comentariu: