luni, 16 mai 2016

Obraznicia alunga Harul dumnezeiesc

            Este nevoie de multa luare-aminte. Comportamentul dezordonat si neatent alunga Harul dumnezeiesc. Lipsa respectului este piedica cea mai mare pentru apropierea Harului lui Dumnezeu. Cu cat mai mult respect au copiii fata de parinti, de dascali, de cei mai mari, in general, cu atat primesc mai mult Har dumnezeiesc. Insa cu cat sunt mai neinamblanziti, cu atat sunt mai parasiti de Harul lui Dumnezeu. Libertatea lumeasca a alungat nu numai evlavia, ci si politetea lumeasca. Vin acolo la Coliba unii copii si striga tatalui lor: “Ei, tata, ai tigari? Ale mele mi s-au terminat”. Unde era mai demult asa ceva? Chiar de fuma vreunul, fuma insa in ascuns. Dar acum o fac ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Cum sa nu se dezgoleasca dupa aceea cu desavarsire de Harul dumnezeiesc? Astazi fetele ocarasc pe fratii lor pentru credinta in Dumnezeu cu niste cuvinte atat de murdare inaintea tatalui si mamei lor, iar tatal nu spune nimic! Mi s-a ridicat parul pana in varful capului cand am auzit. Dupa ce au plecat inchinatorii, vorbeam de unul singur.
            Mediul lumesc si parintii lumesti distrug copiii. Mediul influenteaza mult. Sunt putini copiii care au sfiala si marime de suflet. Cei mai multi copii sunt salbatici, deoarece se comporta cu obraznicie. Multi parinti imi aduc pe fiii lor si-mi spun:”Parinte, copilul meu are diavol”. Dar vad ca nicidecum copiiiinu au divao. Doamne fereste! Putini sunt copiii care au diavol”. Toti ceilalti au o inraurire demonica exterioara. Adica diavolul le face comanda din afara, nu este inlauntrul lor. Dar treaba lui si-o poate face si din afara. Dar de unde se pricinuieste aceasta? De la obraznicie. Atunci cand copiii vorbesc cu obraznicie celor mai mari, alunga Harul lui Dumnezeu. Iar atunci cand pleaca Harul lui Dumnezeu, vin dracusorii si copiii se salbaticesc, fac neoranduieli. In timp ce copiii care au evlavie, respect, asculta de parinti, de dascali, de cei mai mari, primesc mereu Harul lui Dumnezeu si au binecuvantarea Lui. Iii acopera Harul lui Dumnezeu. Multa evlavie fata de Dumnezeu, multul respect fata de cei mai mari aduce din belsug Harul dumnezeiesc in suflete, iontr-o masura atat de mare, incat sunt tradati de stralucirea dumnezeiasca a Harului. Harul lui Dumnezeu nu merge la copiiii razvratiti, ci la cei cuminti, evlaviosi si cu marime de suflet. Iar acesti copii au o privire care straluceste. Si cu cat mai mult respect au fata de parinti, fata de cei mai mari, cu atat mai mult Har. Iar cu cat sunt mai neimblanziti, cu atat sunt mai parasiti de Harul lui Dumnezeu.
            Copilul care incepe sa spuna:”Nu, vreau aceea, vreau cealalta”cu o pretentie nestapanita, va deveni razvratit, va deveni diavol. Pentru ca si Luceafarul a voit sa-si puna tronul sau mai sus de tronul lui Dumnezeu. Sa vedeti, toti copiii carora li se fac voile, vor deveni razvratiti. Daca acesti copii nu se vor pocai pentru a se izbavi de  raul ce ii loveste, ci vor continua sa se poarte cu obraznicie, atunci – Doamne fereste! – se va pricinui o indoita parasire si vor ajunge sa vorbeasca urat chiar si despre Dumnezeu. Atunci vor fi stapaniti de duhurile cele rele.


            (Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – parintele Paisie Aghioritul).


Niciun comentariu: