joi, 12 mai 2016

PE VALEA OLTULUI

La drum pe Valea Oltului

In sambata lui Lazar, cand toata lumea se pregatea pentru sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim, noi ne-am pregatit dis de dimineata pentru o noua excursie. De data aceasta, pe Valea Oltului, destinatia finala fiind manastirea Cornetu.
Pentru cei ce vor sa viziteze aceasta mica si frumoasa manastire si sa petreaca momente placute, va spun ca este situata pe drumul ce leaga localitatile Ramnicu Valcea de Sibi, la o distanta de aproximativ 40 km de Ramnicu Valcea si 50 km de Sibiu. Este o manastire cu o istorie impresionata, care a rezistat peste veacuri si a renascut din cenusa „la fel ca pasarea Phoenix”, cum ii place parintelui staret sa spuna.
Spune acest lucru deoarece, pana in urma cu 4-5 ani, manastirea era un loc parasit, acoperit de pomi si buruieni. Acum, prin grija parintelui si daruirea oamenilor totul arata minunat.


Fotografii nu am facut pentru ca amandoi aveam telefoanele descarcate. Le-am pus la incarcat in masina si asa am reusit sa facem fotografii in alte locuri.
Am ajuns la manastire la timpul potrivit pentru a participa la slujba. Dupa Sfanta Liturghie si slujba de pomenire a mortilor, am mers sa ne miluim si, in acelasi timp, sa-l salutam pe parintele staret. Mare i-a fost bucuria si mirarea cand ne-a vazut.
Am servit masa impreuna cu dansul si cu alti pelerini si, pentru ca se grabea sa mearga la Valcea pentru o conferinta, ne-a rugat frumos sa ramanem peste noapte la manastire, pentru a putea sa stam de vorba pe indelete la intoarcerea dansului. Nu am refuzat, desi pentru a doua zi aveam alte planuri. Ne gandeam ca vom porni spre casa, la fel, dis de dimineata.
Cat timp parintele a fost plecat, ne-am odihnit in curtea manastirii, mangaiati de razele soarelui si de vantul care batea doar atat cat vremea sa fie perfecta pentru odihna.
La un moment dat, sotul meu a propus sa mergem la manastirile Cozia si Turnu si sa ne plimbam putin si prin statiunea Calimanesti, aflate la o distanta doar de 20-25 km, urmand sa revenim pentru slujba de Vecernie.
Zis si facut. Cand este vorba de plimbare sunt prima in masina.
Am vizitat (nu pentru prima oara) manastirea Cozia, am mers si in spatele chiliilor pentru a admira „Oltul la Cozia”. Aici sunt puse bancute, asa ca am poposit o bucata de vreme privind curgerea raului.






Am mai fi stat, insa in „programul” nostru erau trecute si alte obiective de vizitat, iar timpul era limitat pentru ca se apropia ora vecerniei. Asa ca am pornit mai departe, spre bazarul ce se afla de cealalta parte a soselei. Aici poti gasi amintiri pentru toate gusturile si buzunarele. Noi doar am admirat si am achizitionat un mic fagure, pe care l-am savurat in masina.


In apropierea manastirii Cozia, se afla manastirea Turnu, in curtea careia de poate vizita chilia unor pustnici. Eu nu am reusit sa urc povarnisul, asa ca l-am asteptat pe al meu sot plimbandu-ma prin curte si admirand ghivecele cu flori.





Timpul ne presa, drept pentru care am renuntat la plimbarea prin statiune si ne-am intors la manastirea Cornetu, tocmai la timp pentru a ne pregati sa participam la Slujba Vecerniei. Doua ore minunate, petrecute in rugaciuni si cantari, „deranjati” doar din cand in cand de trenurile ce trec pe sub biserica manastirii. Poate va intrebati de ce. Pe Valea Oltului sunt multe tunele. Unul dintre ele a fost realizat chiar sub manastire. Se intra in tunel la un capat al curtii manastirii si se iese pe la celalalt capat.
Dupa vecernie, am servit cu totii masa, am stat de vorba, in tihna cu parintele, dupa care am cerut binecuvantare sa pornim spre casa, explicandu-i de planurile deja facute pentru a doua zi. Ne-a dat binecuvantare, nu inainte de a-i promite ca urmatoarea vizita nu va dura doar cateva ore, ci cateva zile.

Aproape de miezul noptii am ajuns acasa, dupa o zi lunga si frumoasa.

Niciun comentariu: