marți, 15 martie 2016

Dragostea adevarata ii vesteste launtric pe tineri


            -Parinte, in tot cazul,cei care au vrut sa distruga societatea, au aruncat temeliile, radacinile, copiii; le-au distrus pe toate.
            -Toate acestea nu vor sta in picioare. Raul se distruge singur pe sine. In Rusia au distrus totul, dar cu toate acestea, dupa trei generatii, vezi acum ce se intampla? Nu lasa Dumnezeu! Nici pacatele copiilor vremii de astazi nu le va judeca la fel ca pacatele copiilor vremii noastre.
            -Parinte, cum se intampla ca unii copii care traiesc o viata lumeasca dau totusi raspunsuri corecte atunci cand se pun intrebari legate de credinta?
            -Copiii acestia au avut intentie buna, dar nu s-au putut frana pe ei insisi si au alunecat. De aceea dau raspunsul corect. Vreau sa spun ca, de pilda, unul vrea sa mearga pe un drum; vrea, dar nu-l poate urma. Insa il pretuieste pe cel care-l urmeaza. Pe unii ca acestia nu-i va lasa Dumnezeu, pentru ca n-au rautate. Va veni ceasul cand vor avea putere sa mearga mai departe.
            -Parinte, cum poate cineva sa se apropie de tinerii care au apucat-o pe un drum gresit?
            -Cu dragoste. Daca exista dragoste adevarata, nobila, indata tinerii sunt vestiti launtric si sunt dezarmati. Vin la Coliba tot felul de tineri cu diferite probleme. Ii intimpin, le dau o tratatie, le vorbesc si peste putin timp devenim prieteni. Isi deschid inimile si primesc dragostea mea. Unii, sarmanii de ei, sunt atat de plistiti! Inseteaza dupa dragoste! Se vede indata ca n-au simtit dragoste nici de la mama, nici de la tatal lot. Nu se mai satura..... Daca ii compatimesti, daca-i iubesti, ei isi uita problemele. Uita chiar si de droguri. Se departeaza bolile, isi lasa neoranduielile si vin dupa aceea ca inchinatori evlaviosi in Sfantul Munte. Pentru ca intr-un anumit fel simt dragostea lui Dumnezeu. Si vad ca au o noblete ce iti misca inima. Sa nu primeasca nici un ajutor banesc, desi au nevoie, ci sa se apuce de lucru ca sa se descurce si sa mearga seara la scoala! Acesti tineri merita sa fie ajutati. La Gara Noua din Tesalonic exista niste case unde locuiesc impreuna multi copii, baieti si fete. Intr-un loc pentru trei stateau cincisprezece. Sunt copii din familii dezmembrate. Unii fura, dar altii au marime de suflet si nu pot fura. Am spus multora sa se apropie de ei si sa-i ajute. Am spus sa faca si o biserica, pentru a-i aduna. Acum au facut o bisericuta in numele aparatorului lucratorilor de la caile ferate, Sfantul Apostol si Diacon Filip.
            In orice caz, am inteles ca daca cineva nu-si puine in valoare de mic prilejurile ce i se ofera, de multe ori diavolul exploateaza situatia aceasta. Pentru ca spune o vorba din batrani:”Fierul, cand este inrosit, se lipeste”. Fierarii, atunci cand voiau sa lipeasca doua bucati de fier – nu va uitati ca acum au sudura cu oxigen, etc. – bagau fierul in foc, aruncau apa fierbinte si borax si de indata ce il scoteau inrosit, scotand scantei, imediat se lipea. Acelasi lucru vreau sa spun si despre tanar, daca i se dadeau ocazii, dar nu le baga in seama, dupa aceea incepea sa se ocupe de altii, sa judece, sa osandeasca, alungand in felul acesta Harul lui Dumnezeu. Dar atunci cand are caldura dumnezeiasca, daca ia aminte, sporeste. De aceea parintii, pe cat pot, sa ajute copiii atunci cand sunt mici. Copiii sunt casete goale. Daca se umplu cu Hristos, vor fi alaturi de El pentru totdeauna. Daca nu, este foarte usor sa rataceasca atunci cand vor fi mari. Daca sunt ajutati de mici, chiar daca mai tarziu se vor departa putin, pe urma iarasi vor reveni. Daca lemnul il ungi cu untdelemn, nu putrezeste. Daca sunt adapati cu evlavia, cu frica de Dumnezeu, dupa aceea copiii vor fi in siguranta.

            (Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – parintele Paisie Aghioritul).


Niciun comentariu: