luni, 26 octombrie 2015

Sa dobandim grija cea buna

            Mai intai trebuie sa cautam Imparatia Cerurilor si aceasta sa fie grija noastra, iar toate celelalte ni se vor adauga. Daca omul uita de aceasta in viata de acum, pierde timpul si se iroseste. Daca nu uita si se pregateste pentru cealalta viata, viata aceasta are sens. Atunci cand omul se gandeste la cealalta viata, toate se schimba. Iar cand se gandeste numai cum sa se aranjeze mai bine aici, atunci este dchinuit, se oboseste si se osandeste.
            Sa nu va prinda nelinistea si mania de a spune: „Acum trebuie sa facem aceasta, dupa aceea cealalta”, fiindca in starea aceasta va va afla Harmaghedonul. Nelinistea de a face multe este ea singura un lucru diavolesc. Rasuciti butonul la Hristos, fiindca altminteri veti trai, chipurile, langa Hristos, insa inlauntrul vostru va exista doar cugetare lumeasca. Ma tem sa nu patiti ca fecioarele cele nebune.
            Fecioarele cele intelepte nu aveau numai bunatate, ci aveau si grija cea buna; aveau trezvie, nu erau nepasatoare. Insa fecioarele cele nebune erau nepasatoare si nu aveau trezvie. De aceea a zis Domnul: Privegheati. Erau fecioare, dar nebune. Iar daca una este nebuna din nastere, binecuvantarea lui Dumnezeu este cu ea. Va merge in cealalta viata fara examene. Insa una care are minte si traieste nebuneste, va fi fara raspuns in Ziua Judecatii.
            Vedeti si cazul Martei si Mariei din Evanghelie, cum grija a facut-o pe Marta sa se poarte intr-un fel oarecum obraznic? Se vede ca la inceput si Maria o ajutase, dar cand a vaqzut ca nu mai termina cu pregatirile, a lasat-o si a plecat: „Ce, voi pierde eu pe Hristosul meu pentru salate si prajituri?”, s-a gandit ea. Ca si cum Hristos ar fi venit sa manance salatele si mancarurile Martei. Si atunci Marta s-a necajit si a zis:”Doamne, au nu socotesti ca sora mea m-a lasat singura sa slujesc?”
            Sa luam aminte sa nu patim si noi ca Marta. Sa ne rugam sa ne facem bune „Marii”.


(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – parintele Paisie Aghioritul).

Niciun comentariu: