joi, 17 septembrie 2015

Gandurile bune – antidotul zgomotului

            Dat fiind ca oamenii din ziua de astazi folosesc, din nefericire, chiar si pentru lucruri mici mijloace care fac zgomot, daca cineva s-ar afla pentru o bucata de vreme undeva unde este zgomot, fireste ca va trebui sa cultive ganduri bune. Nu poti spune: „Nu folosi aceasta!” sau „Nu folosi cealalta fiindca face zgomot!”, ci trebuie sa aduci indata gandul cel bun. De plida, auzi pulverizatorul si crezi ca trece elicopterul. Sa te gandesti: „In vremea aceastas-ar fi putut intampla sa se imbolnaveasca o sora si sa vina elicopterul sa o ia la spital. Ce suparare as fi avut atunci! Slava Domnului ca toate suntem bine!”. Aici este nevoie de minte si de inteligenta, de arta de a aduce gandul cel bun. Auzi, de pilda, zgomotul betonierei, macaralei, etc. Sa spui: „Slava Tie, Dumnezeule, ca nu se bombardeaza, ca nu se darama case! Oamenii au pace si zidesc case.”
            -Parinte, dar ce se intampla atunci cand nervii sunt stricati?
            -Nervi stricati? Ce inseamna aceasta? Nu cumva gandul este stricat? Cel mai bun dintre toate este gandul cel bun. Un mirean oarecare isi construise o casa intr-un loc linistit. Mai tarziu s-a facut intr-o parte a ei un garaj, in cealalta un drum, iar in alta un centru lumesc. Cantece pana la miezul noptii. Sarmanul nu putea dormi. Isi punea dopuri in urechi, iar apoi a inceput sa ia si hapuri. Ajunsese in pragul nebuniei. A venit si m-a gasit. „Parinte, aceasta si aceasta”, imi spune. „Nu ne putem linisti. Ce sa fac?Ma gandesc sa-mi fac alta casa”. „Sa pui gandul cel bun! I-am spus. Sa cugeti ca daca ar fi fost razboi si in garaj s-ar fi facut tancuri. Iar alaturi ar fi fost spitalul si ambulantele ar fi adus pe cei raniti, iar tie ti-ar fi spus:”Stai aici! Iti asiguram viata. Nu te vom deranja. Vei putea iesi in voie din casa numai in raza acestor cladiri, ca sa nu te ajunga glontul” sau: „Sa stai in casa ta si nu te va deranja nimeni”, oare putin lucru ar fi fost aceasta? Nu l-ai fi socotit o binecuvantare? Asadar, acum sa spui: „Slava Tie, Dumnezeule, ca nu este razboi, ca lumea este bine, isi face treburile, iar in garaj, in loc de tancuri. Oamenii isi repara masinile! Slava Tie, Dumnezeule, ca nu exista spital, raniti, etc., ca nu trec tancuri, ci masini, iar oamenii alearga la treburile lor!” Daca vei aduce astfel gandul cel bun, va veni dupa aceea slavoslovia”. A inteles sarmanul ca totul este infurntarea corecta a situatiilor si a plecat linistit. Incet-incet a reusit sa-si infrunte problema cu ganduri bune, a aruncat si hapurile si dormea fara greutate. Vezi cum se aranjeaza cineva cu un gand bun?
            Odata calatoream cu autobuzul si taxatorul a pus radioul tare. Cativa tineri credinciosi i-au spus ca este si un monah inauntru si ii faceau mereu semne sa inchida radioul. O data, de doua ori, insa el nimic. Dimpotriva, l-a dat mai tare. „lasati-l, le-am zis, nu ma deranjeaza! Imi tine isonul la psalmodia mea!”. Imi spuneam in gand: „Daca, Doamne fereste, s-ar intampla un accident ceva mai incolo si ar fi nevoiti sa puna in autobuzul nostru oameni raniti, unul cu piciorul rupt, altul cu capul spart, cum as putea suporta scena?Slava Tie, Dumnezeule, ca oamenii sunt bine si chiar canta.” Si astfel am calatorit foarte bine, inca si cu psalmodie.
            Sa va mai spun si o alta intamplare, ca sa vedeti cum se poate aranja cineva cu un gand bun in orice situatie. Eram la Ierusalim cu un oarecare cunoscut. Acolo aveau o sarbatoare. Praznuiau si strigau mereu: „ A..lala..ah!”. era prapad. Inchimvale rasunatoare....si in chimvale de strigare! Nu intelegeai ce spuneau. Au strigat toata noaptea. Cunoscutul meu se enerva, iesea la fereastra. Nu a putut sa inchida un ochi. Eu, cu un gand bun ce mi l-am pus in minte, am adormit ca un puisor. Mi-am adus aminte de Iesirea evreilor din Egipt si aceasta m-a miscat mult.
            Asa si voi, pe toate sa le infruntati cu ganduri bune. S-a trantit, de pilda, o usa? Sa spuneti: „Daca, Doamne fereste, o sora ar fi patit ceva, s-ar fi lovit si si-ar fi rupt piciorul, as mai fi dormit? Daca s-a trantit usa, se vede ca sora aceasta o fi avand vreo treaba”. Dar daca incepi sa judeci si sa spui: „A trantit usa. E neatenta! Ce inseamna aceasta?”, cum te vei mai linisti dupa aceea? In clipa cand aghiuta iti va strecura astfel de ganduri, te va razvrati. Sau se poate ca o sora sa auda noaptea desteptatoarele care suna. De pilda, a sunt unul o data, iar nu dupa mult timp suna din nou. Daca va spune in sinea ei: „Sufletul acesta a fost rupt de oboseala, nu s-a putut scula. Mai bine sa se odihneasca o jumatate de ora mai mult ca sa poata sa isi faca datoriile ei duhovnicesti”, nu se va nelinisti, nici nu se va supara ca a fost trezita. Daca insa se gandeste la sine ca s-a trezit din pricina ceasurilor, se poata sa spuna: „Ce se petrece aici? Nu te poti odihni nici un pic”. Asadar, nu ajuta nici o alta nevointaatat cat ajuta gandul cel bun.


(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – parintele Paisie Aghioritul)

Niciun comentariu: