marți, 15 septembrie 2015

LA CIOCANESTI

A DOUA ZI DE CONCEDIU – VIZITA LA CIOCANESTI (II)
Desi concediul s-a terminat, au ramas amintirile frumoase, asa ca revin cu povestirea din cea de-a doua zi.
Dupa vizitarea muzeului oualelor incondeiate, am mers, impreuna cu doamna muzeograf sa vizitam cel de-al doilea muzeu: Muzeul Satului, muzeu organizat intr-o casa specifica satului Ciocanesti.





La parter, camerele erau organizate, in cele mai mici detalii, in functie de ocupatiile pe care le au oamenii locului: tamplarie, fierarie, cresterea animalelor, plutarit.
In prima camera, la loc de cinste, se aflau costumele nationale specifice locului, precum si fotografii cu oameni de seama ai satului.




In cea de-a doua camera se afla unelte specifice tamplariei. Interesant este faptul ca marea majoritate a acestora sunt in stare de functionare.





Principala preocupare a locuitorilor a constituit-o, din totdeauna, prelucrarea fierului. De aici este, de fapt si numele satului :Ciocanesti (de la a ciocani). Aici, se obtineau armele si armurile folosite de Sfantul Stefan cel Mare.



Alte camere au fost dedicate pastoritului si vietii la stana, precum si activitatii de plutarit.

O pluta, in miniatura.





La etaj, amenajarea camerelor a scos in evidenta o locuinta tipic taranesca din zona Dornelor.





Aceasta masina este din perioada anilor 1908-1913 si se folosea pentru obtinerea laptelui degresat si a smantanei pentru frisca din lapte dulce.



Pe soba sunt oale folosite pentru obtinerea laptelui batut, precum si forme pentru cozonac cu o vechime de peste 100 de ani. Acele forme rotunde din ceramica, demonstreaza ca gospodinele noastre coceau vestitul “panettone” cu multi ani in urma, numindu-l ‘cozonac baba”.
In timp ce barbatii se indeletniceau cu prelucrarea fierului si a lemnului, femeile se ocupau cu prelucrarea lanii – tors si tesut.



In prezent la aceste razboaie vin copii si tes.

Niciun comentariu: