vineri, 4 septembrie 2015

LA CIOCANESTI

A DOUA ZI DE CONCEDIU – VIZITA LA CIOCANESTI (I)

            A doua zi, pe 2 septembrie, dupa ce am servit micul dejun, am pornit sa vedem frumusetile din jur. Nu ne-am avantat sa parcurgem distante mari, pentru ca trebuia sa fim inapoi la masa de pranz, dupa care la proceduri.
            Am ales ca prima destinatie comuna-muzeu Ciocanesti, cu gandul de a ne delecta privirea cu frumusetea caselor de aici.



 Numai ca, ajungand in centrul satului, am vazut muzeul oualelor incondeiate. Am oprit si, surpriza: totul era inchis, insa pe usa un afis cu un numar de telefon. Ajunsi pana aici ne parea rau sa nu vedem si noi creatiile localnicilor, asa ca am sunat. Cu multa amabilitate ne-a raspuns o doamna, care ne-a rugat frumos sa o asteptam 5-10 minute.

 Am asteptat si bine am facut, pentru ca urmatoarele doua ore, ne-am intors in timp. Doamna muzeograf era in concediu, insa nu o lasase sufletul sa nu vina atunci cand turistii ajungeau in zona si doreau sa vizitezele muzeele.
            Primul muzeu vizitat a fost muzeul oualelor incondeiate sau, asa cum ii spun localnicii, al oualelor muncite. Muzeul se afla intr-o casa tipica pentru Ciocanesti, la etaj. Aici sunt doua camere amenajate cu vitrine ce gazduiesc o multime de oua, asezate pe categorii: oua cu desene specifice satului Ciocanesti, care scot in evidenta activitatile si modul de viata al satului (motive ce arata faptul ca oamenii se ocupa cu cresterea animalelor si cu pescuitul pastravilor, motive care reproduc in miniatura frumoasele modele de pe case); oua din diferite zone al tarii, premiate la concursuri de gen, atat din tara, cat si internationale.
            In cea de-a doua incapere erau pastrate oua incondeiate ce aveau o vechime de peste 100 de ani. Chiar spunea doamna muzeograf ca aceste oua sunt foarte greu de pastrat, pentru ca, nefiind golite si spalate ca in prezent, pastrarea lor impune anumite conditii de temperatura si umiditate.


            Cu mare drag si multa rabdare, ne-a explicat tehnica de realizare a oualelor incondeiate, timpul de realizare al acestora fiind de 4 pana la 6 ore pentru modelele cele mai simple si chiar doua-trei zile pentru modelele complicate.
            In prezent, primul pas care se face pentru incondeierea oualelor este scoaterea continutului, spalarea si dezinfectarea acestora, iar cel mai important rol in obtinerea acestor capodopere il are ceara de albine. In trecut vopseaua folosita era obtinuta in mod natural, din diferite plante, in prezent se foloseste vopsea pentru oua.
            Explicatiile au fost exemplificate pe oua, acolo gasind mostre pentru fiecare faza de realizare.


Oua de strut incondeiate, iar in cosultetul din fundal se vad ouale in diferite faze de realizare.




Expozitie cu vanzare.




Ultimele doua fotografii sunt cu oua ce au o vechime de aproximativ 100 ani.
            In cadrul muzeului se afla si un atelier, unde copiii vin si invata acest frumos mestesug, pentru a fi dus mai departe.


Niciun comentariu: