luni, 18 mai 2015

LA TARA


Un week-end minunat

          A venit vara, au venit zilele insorite cand cea mai mare placere este aceea de a „trebalui” mai mult pe afara. Si, cum stam la bloc, in week-end incercam sa desfasuram programul administrativ la parintii sau la socrii mei. Asa ca, sambata dimineata, am inventariat ceea ce avem de facut si am pornit, „cu catel, cu pucrel” catre parintii mei.
           Insa, cum socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa, cand am ajuns acolo, mama mi-a spus ca, daca am nevoie de marar si menta, sa ma duc si sa le culeg. Asa ca, dupa ce am descarcat masina, am plecat in gradina.
           Aici a fost „productia” de marar, care, pur si simplu sufoca bietele plante.



Am dus mararul si menta la umbra si am pornit mai departe la cules de soc si flori de salcam.







Nu era pacat de asa o splendoare sa ramana in pom si sa nu ne bucuram si noi de ea? Intr-o postare viitoare, am sa va povestesc ce am facut din florile de salcam, ca si din cele de soc.
          Cand am plecat de acasa, m-am impiedicat de sacul cu nuci, asa ca lea-m pus in masina. Dupa ce am terminat de cules, eu am trecut la spartul nucilor, iar al meu sot la spalatul masinii fiicei noastre.




Toate florile sunt frumoase, sunt delicate si, fiecare dintre ele, aduce in suflet bucurie, insa eu consider ca trandafirii reprezinta regalul florilor. Visez, la o alee plina de trandafiri de toate culorile si nuantele. Pana cand voi avea o astfel de alee, am admirat trandafirii de dulceata daruiti anul trecut de o colega de serviciu. Tatal meu, i-a ingrijit cu mare dragoste, asa ca in acest an au cativa boboci. Din pacate florile nu sunt suficiente pentru cateva borcane de dulceata, asa ca vom astepta pana la anul cand vor mai creste, iar florile de anul acesta le vom folosi la ceaiuri.










                Duminica am fost invitati la masa la socrii. Pentru a ajunge mai repede la dansii, am fost la slujba la manastirea Turnu. Avand in vedere vremea frumoasa si faptul ca inauntru era aglomerat, ne-am asezat la umbra si am ascultat slujba. Ne-au incantat calugarii si preotii cu glasurile lor baritonale, dar ne-au incantat si multimea de copii, baietei si fetite, care se jucau in liniste in curtea manastirii (parca am avut senzatia ca aici am vazut copii mai multi decat la alte biserici sau manastiri). Am vazut multe familii de tineri, care aveau cate trei-patru copilasi. Fetitele toate, indiferent de varsta, erau imbracate in fustita si aveau capul acoperit, iar baieteii erau cu camasute si pantalonasi sau chiar in imbracati in portul national.
Desi in curtea manastirii este santier, pentru ca se reface intreg ansamblul arheologic, va pun cateva fotografii.










Calugarii de aici, printre alte activitati pe care le au, culeg plante medicinale din care fac siropuri sau le usuca pentru ceaiuri. Acestea se gasesc la pangarul manastirii.
           Pe drumul spre socrii am admirat lanurile de grau presarate cu maci.




Odata ajunsi acolo, prima oprire a fost in gradina. Acolo, „am salutat” mazarea,


Capsunii infloriti


Loboda, care astepta sa fie culeasa si pusa la congelator




Lanul de ceapa si usturoi verde




Cartofii si ardeii proaspat udati.





Acesta a fost week-endul nostru.

Niciun comentariu: