miercuri, 6 mai 2015


Sa I se faca lui Dumnezeu mila de lume si sa slobozeasca ploaie
 

            Cum le-a randuit Dumnezeu pe toate! Se topesc zapezile si se umplu izvoarele. Acum, nici zapada, nici ploi. Ce se va intampla? Ce va bea lumea? Sa I se faca mila lui Dumnezeu de lume si sa slobozeasca ploaie, pentru ca de va continua seceta, incet-incet se vor usca si frunzele copacilor si nu vom vedea nu numai maslina verde, dar nici macar frunza verde. Orice ar semana omul, daca Dumnezeu nu arunca de sus agheazma, adica ploaie, nimic nu se face. Ploaia este agheazma.
            Sarmana lume, asa cum s-a invatat sa foloseasca multa apa, ce va face atunci cand nu va mai fi? Pe langa faptul ca Dumnezeu nu da ploaie din pricina pacatului, cum va ajunge apa care este asa cum o folosesc oamenii? Ma gandesc ce se va intampla in orase. Numai pentru cazanelul (de la toaleta) trebuie o tinichea (cam 10 litri) de apa. Se vor umple toate de microbi, apoi holera. Vor muri oameni si ii vor lasa neingropati, arunvad peste ei praf pentru dezinfectare. Din fericire, Bunul Dumnezeu inca mai iconomiseste putin lumea.
            Traim in anii Apocalipsei. Seceta de atatia ani, oare ce este? S-a mai aratat vreodata o astfel de seceta? Iata si aici in Halkidiki a secat un rau, au murit pestii, s-a umplut locul de miros greu. In Tesalonic au probleme. Apa lacului Maraton a scazut mult si se vad insulite. Nivelul raului Pinios a scazut si el. Raul Evros a avut putina apa, iar bulgarii l-au barat si acum s-a uscat. Si in Cipru, daca nu va ploua anul acesta, vor avea mari probleme din p;ricina apei. Si, oare, numai acestea se intampla? Atatea altele!...Copacii, unii ard, altii se usuca. Oamenii se imbolnavesc si mor. Cand lumea nu se pocaieste, ce ploaie sa dea Dumnezeu? Daca cineva are incredere in Dumnezeu, stiti ce se poate face? Oare este un lucru mic sa aiba cineva impreuna luptator pe Dumnezeu? Pentru El nu exista nici o problema grea, nici rezolvare grea. Pentru Dumnezeu toate sunt simple. Nu foloseste o putere mai mare pentru cele mai presus de fire si una mai mica pentru cele firesti, ci aceeasi putere pentru toate. Lucrul cel mai important este ca omul sa ceara ajutorul lui Dumnezeu.
            Voi faceti rugaciune ca sa ploua sau nu va preocupa subiectul acesta? Acum este vremea ca lumea sa are, penreu a putea semana. Ogoarele trebuia sa fi fost deja  semanate, iar ei nici macar nu pot ara. Aceasta seceta este o incercare de la Dumnezeu. Lucrarea monahului aceasta este: sa faca rugaciune in astfel de cazuri. Dar fata de voi am o nemultumire. Cealalta data, in timp ce lumea secera graul si il facea furaje, deoarece nu plouase, voi n-ati facut din aceasta un subiect de rugaciune. De ce? Pentru ca voi ati udat cu furtunul? Asadar, aceasta va fi pentru ultima data. Alta data va trebui sa va doara pentru lume. Invatati-va sa faceti rugaciune! Sa-mi scrieti si mie! Veti da examene. Daca veti trece, adica daca va ploua, va voi face asociati la rugaciune si orice vom lua de la Pronia dumnezeiasca, vom imparti….
            Cand fac rugaciune pentru ploaie si vad chiar si un nor pe cer (desi nu slobozeste ploaie), slavesc pe Dumnezeu ca a aratat macar si un nor, dar totusi constiinta ma mustra ca inaluntrul meu exista multi nori, care alunga norii lui Dumnezeu. El va ajuta. Rugaciunea celui smerit aduna nori atunci cand este seceta. Si intotdeauna sa ne rugam ca ploaia ce-o va slobozi Dumnezeu sa aiba si putere duhovniceasca, astfel incat ea sa stinga focul patimilor pe care diavolul cel rau l-a aprins in lume ca sa arda sufletele.
            M-am bucurat de unii pe care i-am auzit spunand: “Nu suntem vrednici, dar lui Dumnezeu iarasi i-a fost mila de noi. A dat putina ploaie si putina zapada.”Daca vom avea astfel de ganduri smerite, Dumnezeu va trimite mai mult. Si recunoasterea este pocainta. Bine ca este putin aluat. Sa rugati pe Dumnezeu ca sa stranga putin cu surubelnita mintea oamenilor. Vad o dispozitie buna la unii din cei mari. Inteleg incoptro mergem.

 

(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – Cuv. Paisie Aghioritul)

Niciun comentariu: