miercuri, 22 aprilie 2015

PAPADIA


PAPADIA (Taraxacum officinale)




Papadia, cunoscuta sub mai multe denumiri, cum ar fi: buha, cicoare, crestatea, floarea broastei, floarea malaiului, papa gainii, pui de gasca, turci, este o planta ce se intalneste pe pajisti si pe toate intinderile de iarba, fiind o planta de stepa. In prezent, se intalneste mai mult cultivata, in Europa, unde este raspandita in toata emisfera nordica, pana in zona alpina. Se cunosc peste 45 de specii de papadie. Infloreste in perioada aprilie-mai, astfel ca toate pasunile, lizierele si campiile apar ca un covor galben.
          Papadia are radacina pivotanta, din care, primvara devreme, rasar frunze alungite, lungi, cu lobi triunghiulari, zimtati pe ambele parti. Acestea sunt dispuse sub forma unei rozete, iar din mijlocul lor pornesc tije cilindrice, goale in interior, netede si uneori rosiatice. In varful fiecarei tije apare o corola galbena, ale carei fructe poarta in varf un papus alb, unbeliform, ce formeaza o fructificatie ce este usor purtata de vant, spre distractia si bucuria copiiilor.
         Avand in vedere ca intreaga planta are efect tamaduitor, primavara, inainte de inflorire se recolteaza frunzele, tulpinile in timpul infloririi, iar toamna se recolteaza radacinile.
         Radacina de papadie contine inulina, manit, taninuri, principii amare, mucilagii, taraxacerin, albumina, potasiu, saruri de calciu. Frunzele contin inozida, acid silicic, vitaminele A, B1, C si D, precum si substanta numita colina, ce se intalneste in vezica biliara.
         Papadia ajuta foarte mult in bolile biliare si hepatice, astfel ca tulpinile proaspete, consumate in numar de pana la 10 pe zi are efecte imediate in hepatita cronica, precum si in cazuri de diabet. De asemenea, dizolva fara dureri calculul biliar, stimuleaza activitatea hepatica si biliara.
         Pe langa aceste afectiuni, papadia este de mare folos si in mancarimi, eczeme si eruptii, are rol de curatare a stomacului de diferite substante care se elimina greu, are efect depurativ.
         Radacinile de papadie, consumate crude sau servite uscate cu ceai au efect depurativ, de stimulare a digestiei, sudorific si diuretic, precum si stimulant, avand un rol foarte important in fluidificarea sangelui.
          In fiecare primvara, se prepara siropul de papadie, care un un gust excelent, asemanator mierii de albine.
          Dr Stager recomanda primavara o cura de suc de papadie, proaspat presat si salata din frunze proaspete, iar in restul anotimpurilor siropul sau infuzia de frunze sau radacini.
         Papadia este preferata si de ierbivore (vite, oi, capre), precum si de animalele domestice mici, cum sunt iepurii de casa. Ea reprezinta  si o exclenta sursa de hrana pentru pasarile de curte, determinand cresterea productiei de oua.
            Ea reprezinta o alta planta a ceaiului aromat pe care il consumam iarna.
Infuzie de papadie: se pune peste noapte 1 lingurita (cu varf) de radacini in ¼ litru de apa rece, se incalzeste a doua zi pana incepe sa fiarba si se filtreaza. Aceasta cantitate se bea, inghititura cu inghititura, ½ ora inainte si ½ ora dupa micul dejun.
Siropul: 4 maini de flori de papadie la 1 litru de apa rece. Se pune la foc mic pana incepe sa fiarba, se lasa sa dea cateva clocote bune, se ia oala de pe foc si se lasa peste noapte. A doua zi, se strecoara si se pune, pentru fiecare litru de lichid 1 kg de zahar si o jumatate de lamaie fara coaja. Se pune din nou la fiert, astfel incat sa nu fioe nici prea gros (pentru ca se zahariseste), nici prea subtire (pentru ca fermenteaza). Se pune la sticle si se pastreaza pentru iarna.

Niciun comentariu: