marți, 31 martie 2015

Leurda si beneficile ei


Leurda (Allium ursinum)




            Una dintre plantele care vestesc venirea primaverii este leurda, cunsocuta si sub denumirea de ai-ciorasc, ai de padure, ai salbatic, aiuti, aliu, leoarda.

            Planta are frunze asemanatoare celor de lacramioare, de o culoare verde proaspat. Acestea sunt lanceolate si lucioase si ies dintr-un bulb lunguiet. Tulpina are culoarea verde deschis si ajunge pana la o inaltime de 30 de cm. Primele frunze rasar din pamant prin aprilie-mai, iar florile pe la mijlocul lui mai-iunie.

Leurda creste pe campii bogate in humus si umede pe sub tufisuri, in paduri de foioase si alpine; avand un puternic miros de usturoi, care exclude orice confuzie cu frunzele lacramioarei sau cu otravitoarea brandusa de toamna.

Datorita gustului sau asemanator cu cel al usturoiului, insa mai putin pregnant, leurda este un condiment de bucatarie foarte apreciat.

Leurda are o putere curativa mult mai mare decat usturoiul, fiind indicata in curele depurative de primavara si ajutand la vindecarea bolilor cronice de piele. Se spune ca, datorita puterii sale curative, ursii o cauta cand ies din hibernare pentru a-si curata stomacul, intestinele si sangele.

Intrucat prin uscare frunzele isi pierd proprietatile curative, acestea se consuma in stare proaspata sau se pastreaza in stare congelata.

Frunzele pot fi consumate sub forma de condiment in supe si ciorbe (tocate fin) sau in orice alte mancaruri ce se condimenteaza de obicei cu patrunjel sau usturoi.

Frunzele tinere se aduna in perioada aprilie – mai, iar bulbii la sfarsitul verii si toamna. Pentru a beneficia de puterea ei tamaduitoare pe tot parcusul anului, aceasta se poate pastra sub forma congelata, sub forma de tinctura sau vin.

Tinctura de leurda (10-12 picaturi/zi) ajuta la o memorie excelente, previn arterioscleroza, precum si alte afectiuni si indispozitii.

Leurda are efect favorabil asupra aparatului digestiv, astgel ca este recomandata la:

-       Diaree acuta si cronica;
-       Constipatie (daca aceasta are la baza spasme interne sau intestine lenese);
-       Eliminarea viermilor intestinali si chiar a limbricilor;
-       Curatarea rinichilor si vezicii, favorizand urinarea.

De asemenea, consumul de leurda amelioreaza:

-       Insomniile si tulburarile cardiace provocate de stomac,
-       Indispozitiile determinate de hipertensiunea arteriala, ca de exemplu vertijul (ameteala), senzatia de apasare la cap, senzatia de neliniste si depresia;

Vinul de luerda este un preparat foarte bun pentru persoanele cu secretii pulmonare abundente, precum si pentru greutati in respiratie. Este folosita , cu foarte bune rezultate si in tuberculoza pulmonara.

Medicul naturist elvetian Kunzle spunea despre aceasta planta: „Ea curata intregul organism, face sangele sanatos, alunga si distruge substantele otravitoare. Nici o planta de pe pamant nu este atat de eficace pentru curatirea stomacului, a intestinelor si a sangelui. Tinerii ar inflori ca niste roze si s-ar deschide ca un con de brad la soare!”

Tinctura de leurda: frunzele sau bulbii taiati se introduc intr-o sticla pana la gat fara a se indesa, se toarna deasupra tuica sau rachiu de 38-40% facuta in casa si se lasa 14 zile in soare sau in apropierea unei surse de caldura. Se iau de 4 ori pe zi, cate 10-15 picaturi in putina apa.

Vin de leurda: se ia un pumn de frunze taiate marunt, se lasa sa dea cateva clocote in 250 ml vin alb, se indulceste dupa gust cu miere sau sirop si se bea din acest vin peste zi, incet, inghititura cu inghititura.

Niciun comentariu: