luni, 30 martie 2015


Cel care ne nedreptateste, ne face bine

 

            -Parinte, cum sa-l vedem pe cel care ne nedreptateste?

            -Cum sa il vedem? Ca pe un mare facator de bine, care ne face depuneri la Banca din Cer. Ne face bogati pentru vesnicie. Oare acesta este un lucru mic? Oare nu il iubim pe facatorul nostru de bine? Oare nu ii exprimam recunostinta noastra? Tot astfel si pe cel care ne nedreptateste, sa il iubim si sa ii fim recunoscatori, pentru ca ne face bine pentru vesnicie. Nedreptii se nedreptatesc vesnic, in timp ce aceia care primesc cu bucurie nedreptatea, sunt indreptatiti vesnic.

            Un familist evlavios a suferit multe nedreptati la serviciul sau. Avea insa multa bunatate si le suferea pe toate fara sa murmure. A venit odata la Coliba mea si mi-a spus toate acestea, duipa care m-a intrebat: „Ce ma sfatuiesti sa fac?” . „Asa sa faci: sa privesti la dreptatea si la rasplatirea dumnezeiasca si sa faci rabdare. Nimic nu se pierde. In felul acesta depui la banca lui Dumnezeu. In cealalta viata negresit vei primi mult pentru incercarea aceasta ce o suferi. Dar sa stii, Bunul Dumnezeu rasplateste si in viata aceasta pe cel nedreptatit. Daca nu intotdeauna pe cel ce sufera, in mod sigur pe copiii lui. Stie Dumnezeu ce face. El poarta de grija de faptura Sa.” Daca face cineva rabdare, lucrurile vin la locul lor. Le iconomiseste Dumnezeu. Dar este nevoie de rabdare, fara insa a baga logica. Daca stii ca Dumnezeu pe toate le vede si le supravegheaza, atunci trebuie sa te predai Lui cu totul. Vezi, Iosif n-a vorbit atunci cand fratii lui l-au vandut ca rob. Putea sa spuna: „Sunt fratele lor.”. Insa el n-a vorbit atunci, dar Dumnezeu a vorbit dupa aceea si l-a facut imparat. Dar daca cineva nu face rabdare, se chinuieste. Si vrea ca lucrurile sa-i vina numai cum asa cum ii convine, cum ii place, dar desigur, odihna nu afla si nici lucrurile nu decurg asa cum vrea acela.

            Daca cineva este nedreptatit in aceasta viata de oameni sau de diavoli, Dumnezeu nu Se nelinisteste, pentru ca aceasta pricinuieste castig acelui suflet. Insa de multe ori spunem ca suntem nedreptatiti, dar in realitate noi nedreptatim. Aici este trebuinta de luare-aminte ca sa putem descoperi aceasta in sufletul nostru.

 

(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – cuv Paisie Aghioritul)

Niciun comentariu: