miercuri, 18 februarie 2015

Catehism Ortodox


SFANTA LITURGHIE (I)


Sfanta Liturghie este cea mai insemnata slujba obsteasca a Bisericii, pentru ca in ea se aduc necontenit sfanta si mantuitoarea Jertfa a Domnului nostru Iisus Hristos, de care se impartasesc credinciosii in dumnezeiasca Euharistie.

Sfanta Liturghie a fost asezata de Insusi Mantuitorul Hristos, la Cina cea de Taina, poate fi savarsita de arhiereii si preotii sfintiti si asezati canonic, adica dupa randuiala Bisericii si se savarseste in biserici sfintite, in sfantul altar, pe sfantul antimis.

Antimisul este o panza patrata, de in sau de matase, avand intiparita pe el icoana punerii in mormant a Domnului. Antimisul este sfintit de episcopul locului si are in cusatura lui sfinte moaste.

Pentru desfasurarea Sfintei Liturghii sunt necesare urmatoarele:

1.Sfinte vase:

a) Discul, pe care se aseaza painea sau sfantul Agnet pentru Sfanta Cuminecatura si reprezinta ieslea in care s-a nascut Mantuitorul, precum si locul unde a fost pus dupa luarea de pe cruce.

b) Potirul, in care se pune vinul, care se preface in sangele Domnului si reprezinta paharul mantuitorului de la Cina cea de Taina, precum si mormantul Lui;

c) Steluta, asezata peste Disc, reprezinta steaua pe care au vazut-o magii la Nasterea Domnului;

d) copia, cu care se taie prescura si care inseamna lancea cu care a fost impuns Domnul in coasta, cand era pe cruce;

e) Lingurita, cu care se da credinciosilor Sfanta Cuminecatura

2.Acoperaminte sau Procovete sunt in numar de trei si anume: unul se aseaza peste Disc si Steluta, altul peste Potir si al treilea, mai mare, peste amandoua.

3. vesminte:

a) pentru diacon: stiharul si orarul;

b) pentru preot: stiharul, manecarile (manecutele), epitrahilul, braul si felonul;

c) pentru arhiereu: stiharul, manecutele, epitrahilul, braul, sacosul, omoforul, epigonatul, entgolpionul, mitra si mantia.

La fel ca si sfintele vase, lucrurile si vesmintele liturgice simbolizeaza, fiecare, cate un fapt din istoria mantuirii sau cate un adevar dumnezeiesc.

Partile Sfintei Liturghii sunt: Proscomidia, Liturghia celor chemati si Liturghia credinciosilor.


PROSCOMIDIA: este slujba de pregatire a Darurilor (a painii si a vinului liturgic), care se face de catre preot la proscomidiar, dupa o randuiala anume, inainte de inceperea Liturghiei propriu-zise.

Cele ce se savarsesc la proscomidie inchipuiesc atat nasterea si copilaria Domnului, cat si patimile si moartea Lui si anume:

Prescura din care se scoate Sfantul Agnet inchipuie pe Sfanta Fecioara;

Scoaterea Sfantului Agnet inchipuie intruparea si nasterea Mantuitorului din Fecioara;

Proscomidiarul inchipuie pestera din Betleem;

Discul inchipuie ieslea in care s-a nascut Domnul;

Acoperamintele inchipuiesc scutecele cu care a fost infasat Domnul dupa nastere;

Steluta inchipuie steaua care a calauzit pe magi spre Betleem;

Tamaierea Darurilor inchipuie aducerea Darurilor (aur, smirna si tamaie) de catre magi;

Acoperirea Darurilor, ramanerea lor pe proscomidier, pana la vohod, inseamna timpul din viata lui Iisus de dinainte de inceperea propovaduirii sale in public.
(extras din catehism ortodox-Sfanta Liturghie)

Niciun comentariu: