vineri, 27 februarie 2015

Catehism Ortodox


Posturile Crestinesti

Postul crestinesc este infranarea, pentru o vreme, de mancarurile de dulce si de bauturi, in scopul intaririi puterilor sufletesti asupra inclinarilor spre rau ale trupului.

            Crestinul trebuie sa posteasca pentru ca:

-       Mantuitorul insusi a postit. Si daca Mantuitorul Hristos, care era lipsit de pacat, a postit, cu atat mai mult trebuie sa postim noi, cei supusi mereu ispitelor si pacatelor;

-       Postul ajuta crestinului sa nu cada in robia poftelor pacatoase; iar daca a cazut intr-o asemenea robie, postul il ajuta sa scape de ea;

-       Postul ajuta apoi crestinului sa economiseasca unele bunuri, din care apoi poate savarsi fapte de milostenie;

-       Postul ajuta crestinului sa-si stapaneasca pornirile pacatoase ale firii; sa-si pastreze sanatatea; sa implineasca mai bine poruncile lui Dumnezeu; sa se pregateasca mai bine pentru primirea Sfintelor Taine.

Posturile crestine sunt:

-       Post aspru – este atunci cand crestinul nu mananca si nu bea nimic, cel putin o zi;

-       Post obisnuit este atunci cand crestinul se hraneste cumpatat, folosind numai mancaruri de post.

-       Post de o zi – posturile de o singura zi sunt: miercurile (cand postim in semn de intristare pentru vinderea Mantuitorului) si vinerile (postim pentru aducerea aminte de Rastignirea Domnului) din fiecare saptamana; ziua Inaltarii Sfintei Cruci (14 septembrie); ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august); Ajunul Bobotezei (5 ianuarie).

-       Posturi de mai multe zile:

1.    Postul pastelui sau Postul Mare care tine 7 saptamani. Sase saptamani sunt in amintirea celor 40 de zile de postire a mantoitorului, iar a saptea saptamana este intru cinstirea Patimilor Sale. Este potul in care Biserica cheama si indeamna mai staruitor, pe toti credinciosii, sa se roage mai mult si cu mai multa cladura; sa mearga mai des la sfintele slujbe; sa cerceteze cu mai multa tragere de inima pe semenii aflati in lipsuri si suferinte; sa savarseasca mai multe fapte de milostenie; sa-si curete inima prin lacrimile caintei si Spovedaniei, pentru a primi cu vrednicie Sfantul Trup si Sange al Domnului si pentru a intampina dupa cuviinta marele praznic al Invierii Domnului.

2.    Postul Craciunului: a fost randuit pentru fiii Bisericii sa poata intampina cu buna pregatire duhovniceasca sarbatoarea Nasterii Domnului.

3.    Postul Santa-Mariei dureaza doua saptamani si a fost randuit in cinstea nascatoarei de Dumnezeu, care, inainte de adormirea sau trecerea la Domnul, s-a pregatit prin post si rugaciune.

4.    Postul San-Petrului este randuit in cinstea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel care s-au nevoit in chip special intru propovaduirea Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos.

Posturile se tin asa cum a randuit Sfanta Biserica, adica: in infranare, in rugaciune, in pocainta si fara petreceri sau altceva de acest fel. Postul crestinesc este intreg atunci candobisnuita infranare de la mancarurile de dulce si de bauturi se intareste cu postul sufletesc, adica cu infranarea aspra de la gandurile urate, de la pofte pacatoase si de la fapte rele.

De postul trupesc pot fi scutiti copiii, bolnaviii, batranii si toti neputinciosii. De posul sufletesc, insa, nu este si nu poate fi scutit nici un crestin.

(extras din Catehism Ortodox)

Niciun comentariu: