joi, 26 februarie 2015


Ce fel de cautare exista


            Intr-o zi de iarna au venit la mine vreo optzeci de oameni: de la studenti pana la regizori. Plangeau si intrebau daca pot studia Teologia. In lume situatia este iesita din comun. Toti cauta ceva, fara ca cei mai multi sa stie ce cauta. Unii cauta adevarul cu mandolina. Altii cauta pe Hristos cu muzica cea nebuna.

-Intr-adevar, parinte, cat de mult cauta lumea adevarul. Vin atatia oameni si stau in picioare asteptand ore intregi.

-Printre semnele vremurilor este si acesta: ca lumea sa ceara ajutor de la mine, ticalosul. Nu vad nimic bun in mine si ma mir ce gasesc oamenii de laearga la mine. Sunt un dovleac cu coaja de harbuz. In zilele noastre ei mananca dovleacul ca pe harbuz, pentru ca are coaja de harbuz. Pornesc de la capatul lumii si nici nu sunt siguri daca ma vor gasi sau nu. Mi-e scarba si de mine, dar si de lume ma doare. Unde am ajuns! In ce hal a ajuns lumea! Proorocul Isaia spune ca va veni vremea cand oamenii vor gasi pe unul ce are haina si ii vor spune:”Vino sa te facem imparat”. Dumnezeu sa se milostiveasca de noi!

            Cand citesc Psalmul 28, care este pentru cei ce se primejduiesc pe mare, spun:”Dumnezeul meu, si pamantul, lumea toata, s-a facut mai rau ca marea deoarece ineaca lumea duhovniceste”. Si cand vine lume deznadajduita, le citesc Psalmii 93 si 36:”Dumnezeul izbandirilor, Domnul Dumnezeul izbandirilor cu indrazneala a grait. Inalta-te, Cel ce judeci pamantul, rasplateste rasplatirea celor mandri…. Pe poporul Tau, Doamne, l-au impilat si mostenirea Ta au asuprit-o….dar Domnul mi-a fost mie scapare si Dumnezeul meu ajutorul nadejdii mele”. Acesti psalmi aduc o mare mangaiere. Chiar si numai o singura privire de-ar arunca spre Cer, s-ar schimba lucrurile. Dar, vezi, astazi nu se gandesc la Dumnezeu. De aceea nu afli legatura, nu te poti intelege.

            Neincetat Il rog pe Dumnezeu sa ridice adevarati crestini si sa le dea ani indelungati, ca sa ajute lumea. Sa facem rugaciune ca Dumnezeu sa lumineze si sa iasa altii, oameni tineri, curati, sa iasa macabei, pentru ca cei de azi distrug lumea. Cei mai tineri se poate sa nu aiba experienta, dar nu sunt falsi, vicleni. Sa rugam pe Dumnezeu sa lumineze nu numai pe oamenii din Biserica, ci si pe cei ce guverneaza, sa aiba frica de Dumnezeu, ca sa poata spune ceva. Putin, un cuvant luminat de ar spune, si iata, se schimba o situatie. Dar daca spun o neghiobie, pot ca intregul stat sa-l mototoleasca. O hotarare buna e o facere de bine pentru lume. O hotarare rea este o catastrofa. Nu ma refer numai la nefericirea materiala de care sufera oamenii, la foamete. Nefericirea duhovniceasca este mai mare. Rugaciunea va ajuta mult ca Hristos sa-I lumineze intrucatva. Hristos ia surubelnita, o rasucire mica, o miscare inapoi…si e in regula, toate se regleaza. Cand Dumnezeu lumineaza pe unii oameni, atunci incet-incet raul se degradeaza singur. Pentru ca raul se distruge singur pe sine, nu il distruge Dumnezeu. In cele din urma lucrurile vor reveni la starea lor fireasca. Vad ca multi care au functii inalte inteleg, ii doare si se straduiesc. Ma bucur in mod deosebit de aceaasta.


(Cu durere si dragoste pentru omul contemporan – Parintele Paisie Aghioritul)

 

Niciun comentariu: