marți, 27 ianuarie 2015

SA CITIM


Va recomand (III)..................
            Anul acesta mi-am propus sa acord mai mult timp pentru mine, asta insemnand mai mult timp pentru citit. Asa ca, in luna ianuarie, zic eu ca m-am tinut de aceasta promisiune, asa ca am citit ceva mai multe carti. Aceasta mi-a dat o stare de bine si liniste sufleteasca, mai ales ca trec printr-o perioada un picut mai tulbure.

            Decat sa ma intind prea mult la vorba, mai bine sa va spun ce am citit:

 1.    Vapaia de Henri de Regnier

André Mauval, un tânăr de 19 ani, student al Facultatii de Drept, are parte de primele licăriri ale iubirii sub cerul romantic al Parisului. El este un răsfăţat, de familie buna, bine educat si frumos, un visator ce isi doreste sa calatoreasca, sa vada intreaga lume. Acţiunea romanului are loc în Paris, la începutul unei toamne lungi şi reci.

Cel mai bun prieten al lui Andre este Antoine de Bersin, un pictor excentric. Intr-o după-amiază ploioasă ii povesteste lui Andre despre acea iubire ce va dăinui veşnic în inima sa”.

Tanara de care se indragosteste Andre, frumoasa Germaine, o intalneste intr-o pravalie, in timp ce cauta un cadou mamei sale. Frumusetea si gratia tinerei il fac pe tanarul nostru erou sa se indragosteasca imediat.

Germaine este casatorita cu un vechi prieten al tatalui lui Andre, domnul Nancelle, asa ca soarta ii aduce din nou impreuna intr-o zi de marti, la o cina de familie.

La inceput prieteni, mai tarziu iubiti, cei doi traiesc, de la sfarsitul iernii si pana vara, o iubire patimasa, ce are loc intial intr-un apartament mobilat, iar mai tarziu chiar in atelierul pictorului Antoine de Bersin

Când pictorul află de aventura lui André cu singura femeie pe care a iubit-o vreodată, refuză să mai vorbească ori să atingă ceva, căci totul ii provoca greata. Germaine este nevoită să aleagă între cei doi, iar decizia ei va avea un efect marcant asupra lumilor create în atâta parfum de dragoste.


2.    Armance de Stendhal


„Armance” este cartea unei altfel de iubiri in care personajele principale sunt doi tineri frumosi fizic si sufleteste ce se luptă cu cel mai mare dușman al fiecăruia dintre noi, anume sinele propriu. Povestea de dragoste dintre Octave și Armance este de scurta durata, pentru ca destinul își va pune definiv pecetea asupra poveștii lor.

Desi diferiti ca statut social, ei impartasesc aceleasi valori si principii morale ce nu se potrivesc cu societatea secolului 18, cu lumea ei buna ce duce o viata superifciala, preocupata, in principiu, de petreceri fastuoase

            Personalitatea fiecaruia dintre ei, precum si simtul datoriei ii face pe cei doi eroi sa treaca prin stari diferite, de la suferinta la bucurie, de la deznadejde la inflacarare.


3.    Povete duhovnicesti de Sfantul Macarie de la Optina



            Cartea cuprinde fragmente din scrisorile Cuviosului Macarie adresate lainicilor. In cadrul acestor scrisori staretul povatuieste, aratand tuturor drumul spre mantuire si indumnezeire, dar si drumul spre depasirea si rezolvarea problemelor de viata.


4.    Vietile sfintilor luna ianurie, carte aparuta la Editura Egumenita

Cartea cuprinde o selectie a vietilor sfintilor din luna ianuarie, aducand in atentia noastra, a cititorilor, dragostea pentru Hristos, credinta ortodoxa puternica ce le-a calauzit pasii in aceasta viata, ce i-a ajutat sa reziste in perioadele de prigoana si patimire, stiind ca telul principal al vietii este mantuirea sufletului.

Niciun comentariu: