vineri, 2 ianuarie 2015

Catehism Ortodox


Sfanta Taina a Pocaintei




Pocainta, cunoscuta si sub denumirea de Spovedanie, este Sfanta Taina prin care credinciosul, marturisindu-se in fata preotului duhovnic si primind dezlegare de la acesta, prin puterea Duhului Sfant, primeste iertarea pacatelor marturisite.
Aceasta Sfanta Taina a fost asezata de Mantuitorul atunci cand, dupa ce a fagaduit Sfintilor Apostoli ca le va da putere sa lege si sa dezlege, le-a dat cu adevarat, dupa invierea Sa, puterea de a ierta pacatele prin cuvinte: „Luati Duh Sfant: carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate, si carora le veti tine, vor fi tinute” (Ioan 20, 22-23).
De la credinciosul care isi marturiseste pacatele se cere cainta si parere de rau pentru pacate si vointa sau hotararea de a-si indrepta viata, credinta si nadejdea in milostivirea lui Dumnezeu.
Dupa ce s-a spovedit, credinciosul trebuie sa tina intru totul canonul pe ca il da preotul duhovnic, intrucat acesta este ca o doctorie sufleteasca pentru insanatosire, pentru tinerea caii celei drepte si ferirea de pacate, pentru dezradacinarea din suflet a dorintei de a pacatui si pentru intarirea in bine.
Tinerea canonului aduce mari foloase sufletesti, iar netinerea lui este pacat.


(extras din Catehism Ortodox-Sfantele Taine)


Niciun comentariu: