luni, 19 ianuarie 2015

ATELIER DE GATIT - MANCARE DE LEGUME


LECTIA NR.2: MANCARE DE LEGUME

Sambata am tinut a doua lectie de gatit. Daca in prima lectie am facut cunostinta cu ingredientele specifice pentru prajituri, am invatat sa cantarim si sa amestecam, in aceasta a doua lectie ne-am propus sa luam cunostinta cu legumele si lactatele.
Spre desoebire de prima lectie, la care cele doua “cursante” au cazut de acord asupra aceleasi retete, pentru aceasta a doua lectie, fiecare dintre ele a ales o alta reteta.

Am gatit impreuna ambele retete, iar la sfarsit fetele au impartit preparatele si au facut schimb intre ele.

Loredana a ales sa prepare “dovlecei cu sos de branza”, iar Stefania – “Mancarica picanta de cartofi”

Dar, sa trecem la treaba:


Reteta nr. 1: Dovlecei cu sos de branza


Pasul 1: Pregatirea ustensilelor

-       Tocator;

-       Cutit;

-       Castron inox sau plastic pentru legumele curatate;

-       Vas yena sau tava

Pasul 2: Pregatirea ingredientelor

-       6 dolvecei – se spala,

-       3 rosii – se spala,

-       1 galbenus, (oul se spala)

-       2 linguri smantana,

-       4 linguri branza rasa,

-       3 linguri unt,

-       1 legatura marar,

-       sare, piper.

Pasul 3: Mod de preparare:

-       se curata dovleceii, se taie in jumatate si se scoate miezul. Miezul se toaca marunt;

-       se taie marunt rosiile, se amesteca cu miezul dovleceilor tocat;

-       se adauga sare, piper si mararul tocat fin.

-       se aseaza dovleceii intr-un vas uns cu unt si se umplu cu amestecul de rosii.

-       se freaca galbenusul cu smantana, se adauga branza telemea sau cascavalul ras si se toarna sosul peste dovlecei.

-       se da la cuptor pentru 30 minute.

-       se lasa la racit in tava, apoi se servesc.


Reteta nr. 2: Mancarica picanta de cartofi

 Pasul 1: Pregatirea ustensilelor

-       tocator;

-       cutit;

-       cratita;

 Pasul 2: Pregatirea ingredientelor;

-       ½ kg cartofi,

-       2 cepe potirivte,

-       2 linguri pasta de ardei,

-       4-5 catei de usturoi,

-       3-4 linguri bulion,

-       1 legatura patrunjel,

-       1 legatura marar,

-       sare, piper, ulei.

Pasul 3: Mod de preparare:

-       se curata, se spala cartofii si ceapa;

-       se taie cartofii felii pe lungime, iar ceapa se toaca marunt.

-       se pune in cratita putin ulei (nu foarte mult pentru ca mancarea va fi prea uleioasa si gretoasa), aproximativ 2 linguri;

-       Dupa ce uleiul s-a incins, se pune ceapa la calit impreuna cu usturoiul pisat si pasta de ardei si se lasa 1-2 minute sa se inmoaie ceapa si sa se dezvolte aromele; se amesteca continuu.

-       se adauga feliile de cartofi, se amesteca, dupa care se adauga apa calda cat sa-i acopere si se lasa sa fiarba toate inabusit, la foc mic.

-       cand cartofii au fiert, se pune bulionul, se potriveste gustul de sare si piper si se mai lasa sa fiarba 10 minute;

-       se taie marunt patrunjelul si mararul si se adauga in mancare.

-       Se acopera cu un capac si se lasa 2-3 minute;

-       Se serveste calda, alaturi de muraturi sau salata.

Sfat: La macarica picanta de cartofi, pentru a se obtine gustul specific si putin picant, este necesar a se respecta intocmai cantitatile ingredientelor.

Niciun comentariu: