joi, 29 ianuarie 2015

CITRICELE


Fructele de sezon: citricele

In perioada cuprinsa de la sfarsitul toamnei (noiembrie) si primavara devreme (martie) fructele cele mai consumate, care aduc organismului un aport mare de vitamine si minerale, sunt citricele. Desi varietatea acestora este mare, celoe mai consumate de familia mea sunt: portocalele, lamaile, mandarinele si grepfuitul.

Portocalele: sunt bogate in vitamina C si saruri minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fosfor

Portocalele reprezinta unul din cele mai bune fructe de iarna, suplinind carentele de vitamine si fiind indicat in anemie, anorexie, demineralizare, stari febrile, infectioase, intoxicatii, gingivite si stomatite. Sunt recomandate chiar si diabeticilor. Se pot consuma ca atar, sau in salate de fructe sau sub forma de suc.

Portocalele pot fi folosite si pentru ingrijirea tenului: aplicarea miezului timp de 15-20 minute tonifica tenul si intarzie aparitia ridurilor.

Coaja de portocala nu se arunca pentru ca:

-       razuita se amesteca cu zahar si se pune in borcane ce se pastreaza in frigider. Acest amestec se foloseste la aromatizarea prajiturilor;

-       se usuca si se foloseste la ceai, alaturi de alte plante;

-       se pune intr-un borcan mai mare si se acopera cu otet. Amestecul obtinu se foloseste cu succes la curatenia de primavara si nu numai, fiind un puternic degresant;

-       se taie marunt, se pune intr-o sticla, se adauga zahar si alcool, lasandu-se la macerat 1-2 luni. Se obtine un lichior delicios.

Lamaile, la fel ca si portocalele, sunt bogate in vitamina C, saruri minerale si oligoelemente: calciu, fier, siliciu, fosfor, mangan, cupru.

Lamaile sunt indicate atat in uz intern, cat si extern, in cosmetica, etc. Se poate consuma sub forma de suc, decoct, in salate si ceaiuri.

Citronada obtinuta din sucul unei jumatati de lamai intr-o jumatate de pahar de apa indulcita reprezinta un bun remediu pentru starile febrile, pentru starile de voma si pentru hemoragiii.

Coaja zdrobita, pulpa si semintele unei lamai, puse la macerat timp de 2 ore in apa cu miere si baute seara la culcare reprezinta un remediu vermifug. Pentru eliminarea oxiurilor se folosesc samburi de lamaie pisati, amestecati cu miere si inghititi in fiecare dimineata.

In cazul guturaiului si al sinuziteri, zeama de lamaie reprezinta un bun remediu pentru desfundarea nasului: 2-3 picaturi de suc de lamaie puse in fiecare nara de 2-3 ori pe zi.

In cazul aftelor bucale si al stomatitelor se clateste gura indelung cu urmatorul amestec: lamaie+miere+apa.

Pentru pastrarea dintilor albi se recomanda perierea lor saptamanala cu suc de lamaie.

Ca si in cazul portocalelor, nici coaja de lamaie nu se arunca putandu-se obtine din aceasta: esenta pentru aromarea prajiturilor; detergent natural; lichior.

            Lamaile au numeroase intrebuintari in gospodarie si cosmetica.

 Grepfrut sunt foarte eficiente in starile de oboseala, in insuficienta biliara, afectiuni febrile si pulmonare. Se pot consuma ca atare, simple sau in salate, sau sub forma de sucuri.

            Bineinteles ca nici de la acestge fructe nu se arunca coaja, ea putandu-se adauga peste cojile de portocala si lamaie puse la otet, devenind un foarte bun detergent natural.

Coaja de portocala si de lamaie rasa cu zahar pentru prajituri

Coaja de lamaie, portocala, mandarina si grepfruit la otet; despre acest detergent natural am mai povestit si aici




Lichior de coji de portocala si lamaie;



Coji de citrice puse la uscat pentru ceaiuri




Niciun comentariu: