vineri, 5 decembrie 2014

Catehism Ortodox

SFINTELE TAINE



Sfanta Taina este o lucrare vazuta, asezata de Mantuitorul Iisus Hristos in Biserica, prin care se impartaseste credinciosilor harul nevazut alu lui Dumnezeu.
In orice Sfanta Taina deosebim trei parti: asezarea ei de catre Iisus Hristos, lucrarea vazuta sau slujba sfanta si harul nevazut.
Harul este puterea sau energia dumnezeiasca necreata, pe care Duhul Sfanto impartaseste credinciosilor prin Sfintele Taine, ca ajutor pentru mantuire.
Harul se da in urma rascumpararii sau impacarii omului cu Dumnezeu, savarsita de Mantuitorul Hristos. Fara har nimeni nu se poate mantui.
Mantuitorul a asezat sapte Sfinte taine sip e toate acestea le are Bisrica noastra:
1.    Botezul;
2.    Ungerea cu Sfantul Mir (Mirungerea)
3.    Sfanta Cuminecatura;
4.    Pocainta;
5.    Preotia
6.    Nunta
7.    Maslul
Mantuitorul a lasat dreptul de a savarsi Sfintele Taine Sfintilor Apostoli si, prin acestia, episcopilor si preotilor randuiti in mod canonic.

Episcopul poate savarsi toate sfintele Taine, iar preotul numai sase din ele, adica fara Sfanta a Preotiei. Singur Botezul – dar numai in caz de mare nevoie, adica de peicol de moarte a celui nebotezat-poate fi savarsit de diacon sau de orice credincios orthodox, prin afundarea de trei ori in apa curata rostindu-se cuvintele:”Boteaza-se robul (roaba) lui Dumnezeu (Numele) in numele Tatalui, amin, si al Fiului, amin si al Sfantului Duh, amin” si ramanand ca toate celelalte sa le faca preotul dupa randuiala sfintei biserici.

Niciun comentariu: