miercuri, 17 decembrie 2014

Catehism Ortodox

Sfanta Taina a Ungerii cu Sfantul Mir



Ungerea cu Sfantul Mir sau Mirungerea este Sfanta Taina prin care credinciosul de curand botezat primeste harul intaririi si cresterii vietii duhovnicesti, prin ungerea cu Sfantul Mir in partile mai insemnate ale trupului: frunte, gura, ochi, urechi, piept, maini si picioare, rostindu-se de preot cuvintele:”Pecetea darului Sfantului Duh, amin”.
Ungerea la frunte inseamna sfintirea cugetului, la piept sfintirea inimii sau a dorintelor, la ochi, urechi si guri sfintirea simtirilor, la maini si la picioare sfintirea lucrarilor si a puterii sufletesti ale crestinului.
Sfanta Taina a Mirungerii a fost asezata de Mantuitorul Hristos, ca si celelalte Sfinte Taine. Sfintii Apostoli si primii preoti au savarsit Sfanta Taina a Mirungerii prin punerea mainilor pe capul celor de curand botezati sau prin ungerea cu Sfantul Mir, cum se face pana in ziua de azi.
Sfanta Taina a Ungerii cu Sfantul Mir trebuie savarsita imediat dupa botez, caci inca de la Botez, care este nastere duhovniceasca, sufletul are nevoie de harul cresterii si intariririi duhovnicesti, asa dupa cum si trupul are, de la nastere, nevoie de hrana si de alte lucruri, pentru cresterea si intarirea trupeasca. De aceea, Sfintii Apostoli savarseau Sfanta Taina a Mirungerii indata dupa botez; si asa a savarsit-o Biserica noastra intotdeauna, pana astazi.
Sfantul Mir care se intrebuinteaza la Sfanta Taina a Mirungerii se prepara din untdelemn amestecat cu multe feluri de miresme (aromate) si se sfinteste de episcopi impreuna intr-o slujba mare, odata pe an, in Joia cea Mare.
(extras din Catehism Ortodox-Sfantele Taine)


Niciun comentariu: