luni, 3 noiembrie 2014

DACA VREI, TOTUL ESTE POSIBIL


DACA VREI, TOTUL ESTE POSIBIL



In ultimii ani, am auzit in jurul meu tot mai multe voci care se vaita ca traiesc in Romania, care spun ca aici nu ai nici o posibilitate de a duce trai decent, ca nu poti avea un viitor si tot asa, de parca fara vointa, curaj si munca multa in alta parte se reuseste. Motive de a ne vaita si de a ne plange sunt extrem de multe. Unele indreptatite, altele mai putin.

Insa, la fel de adevarat este ca daca vrei neaparat sa faci ceva, te zbati si, pana la urma reusesti. Totul este sa vrei. Si duminica seara am avut ocazia sa vad ca nu sunt singura care gandesc asa: ca daca vrei, poti.

Strangeam rufele in dormitor la fetita si, televizorul fiind aprins, mi-a atras atentia emisiunea de pe Pro TV – „Romania, te iubesc”.

In cele 4 reportaje am avut ocazia sa vad oameni care „au luat taurul de coarne”, care au demonstrat ca se poate.

Medici tineri si studenti (adevaratii medici de maine) care nu se pregatesc pentru aceasta meserie doar pentru veniturile materiale, ci pentru a-i ajuta pe cei de langa ei, pentru a salva vieti si a aduce alinare suferintelor. Intr-adevar sistemul de salarii pentru medici este ingrozitor si totusi, ei se gandesc sa ramana in tara, acasa.

Actiunea lor de voluntariat arata ca acesta este romanul adevarat: vrednic, omenos, gandindu-se la cei din jurul lui. Aceasta este generatia adevarata care vine din urma. Una dintre stundente chiar a spus un lucru extraordinar: „...daca fiecare in patratica lui si-ar face treaba, altfel ar arata Romania.”. Ma inclin in fata lor.


Nici celelalte reportaje nu sunt mai prejos.

Intr-unul din satele romanesti, o femeie simpla, care a inteles ca generatia de maine a tarii are nevoie de sustinere pentru a se pregati, a reusit sa realizeze un club langa scoala, unde copiii isi fac temele, citesc si au activitati care de care mai diverse. Bineinteles ca doamna este alaturi de ei la fiecare pas. Cinste ei!

Un alt reportaj, dar nu ultimul, a aratat ca din traditiile romanesti se pot obtine venituri. Astfel ca, o femeie cu initiativa, a adus la lumina traditiile romanesti: tesutul, crosetatul, tricotatul si toate celelalte cu care se ocupau bunicile noastre. Astfel, femeile din sat lucreaza tot felul de minunatii, iar produsele sunt vandute la targurile de profil. Bravo lor!

Urmarind aceasta emisiune (din greseala pot spune), m-am simtit mandra ca sunt romanca si cred ca fiecare are ceva de invatat de la acesti oameni si ca fiecare isi poate pune intrebarea: Oare eu ce as putea face?. Nu neg faptul ca este greu, ca pana la a obtine rezultate drumul este presarat cu multe piedici, insa cred cu tarie ca si victoria va merge la suflet fiecaruia.

 Va invit cu drag sa urmariti aceasta emisiune, pentru ca recunosc ca mie mi-a mers la suflet, desi nu o urmaresc in mod constant.

Niciun comentariu: