vineri, 3 octombrie 2014

SFANTA TRADITIE


SFANTA TRADITIE






„Sfanta Traditie sau Predania este Invatatura de credinta descoperita de Dumnezeu si propovaduita de Sfintii Apostoli prin viu grai, dar nescrisa de ei, ci trecuta asa in Biserica fara schimbare, din generatie in generatie. Mai tarziu, ea a fost scrisa de Sfintii Parinti si se pastreaza neschimbata in scrierile lor, in hotaririle sfintelor sinoade si in cartile de slujba bisericeasca.

Sfanta Traditie are aceeasi valoare pentru credinta, ca si Sfanta Scriptura, pentru ca amandoua cuprind acelasi cuvant al lui Dumnezeu.

Sfanta Traditie, fiind cel dintai chip de propovaduire a Descoperirii dumnezeiesti, este mai veche, mai raspindita si, in unele puncte, mai dezvoltata decat Sfanta Scriptura.

De la Adam si pana la Moise, nu s-a scris nici o carte sfanta. Insusi mantuitorul nostru Iisus Hristos a data invataturile si randuielile Sale prin viu grai si prin pilda vie. Sfintii Apostoli, de asemenea, au raspandit, la inceput, invatatura prin viu grai; mai tarziu, cand nu puteau sau nu ajungeau sa predice prin viu grai, unii din ei au asezat in scris invataturile Mantuitorului.

Astfel, Sfanta Traditie, fiind mai veche si mai larga, dezvolta si lamureste Sfanta Scriptura; ea povatuieste mai departe, spre dreapta intelegere si savarsire a Sfintelor Taine, si spre pazirea sfintelor randuieli ale Bisericii, in curatenia in care au fost asezate la inceput.

Sfintii Parinti, ca sa pastram cuprinsul Sfintei Traditii cu aceeasi sfintenie si tarie cu care pastram cuprinsul Sfintei Scripturi.


(extras din Catehism Ortodox-Sfanta Traditie)

Niciun comentariu: